Links

Gode links til søde mennesker i branchen

Hvis du vil bytte links med os, så skriv til os her.

Hyperlink er en grundlæggende HTML-teknologi, og er også den mest øjensynlige bindetråd mellem internettets hjemmesider; det, der får internettet til at hænge sammen og virke til at blive en form for helhed. Syntaksen for et hyperlink benytter markup <a>...</a> med attributten href sat til en URL<a href=URI>linktekst</a>[1] På dansk bruges også ‘link’ eller ‘lænke’, og det at lave links hedder “at linke”.

Brugeren aktiverer sædvanligvis et link ved at klikke på tekst eller billeder, og det medfører så at browseren indlæser en ny webside, eller flytter sidevisningen til et andet sted på den samme webside.

Som fremmedord

Det forekommer at alene engelsk: link anvendes; det betyder direkte oversat et forbindende led eller en henvisning, men også en kæde. Importeringen af det engelske ord bruges også i andre forbindelser, såvel indenfor dokument-håndtering – ligesom HTML – og man linker også et computerprogram.

Fra WIKI

Hyperlinkets href attribut

Et link adresserer formelt set en Uniform Resource Identifier, men i W3C-regi bruges almindeligvis termen Uniform Resource Locator, altså URL. Den består af tre hoveddele. Et eksempel kunne være http://www.example.org/Page

  • Protokol – http://
  • Domæne – www.example.org
Bemærk, “www” er en konvention for angivelsen af en webside. Det kan godt være et sub-domæne, men i reglen er “www” delen registreret i en dns-server som et alias – i dette eksempel ville det være et alias for example.org. Www er en forkortelse og står for World Wide Web.
  • Relativ adresse – /Page – Et internetdomæne giver almindeligvis adgang til flere websider
Sti-delen kan repræsentere en mappe (et directory) eller være ‘noget’ der genereres dynamisk af webserveren.

Hyperlinks i wikis

Demonstrering af et wikilink i MediaWiki-teknologien

Selvom nogle wikis bruger almindelige html hyperlinks er det ligeledes almindeligt at finde specielt designet markup der forenkler skrivningen af htlm hyperlinks.

Syntaksen varierer fra wiki til wiki. Ward Cunningham’s oprindelige wiki software (en), WikiWikiWeb (en), brugte CamelCase, der også endnu bruges af ex. Trac (en). En konventionel markup syntaks er de dobbelte kantede parenteser, fx. “[[zebra]]” – med wiki software bliver det til zebra. [2]

Hyperlinks i wikis er ofte beskrevet som: